Allergi?

Eftersom varken Portisar eller Chinese Crested inte har någon underull så fungerar de ibland även för de som har pälsdjursallergi. Orsaken till att vi valde raserna (bortsett från att de är ovanligt trevliga) var just att vi har allergi i familjen och att de då anses vara allergivänlig. Men man måste tänka på att allergier är individuella. För oss har det fungerat fantastiskt bra MEN det finns inga garantier! Säkrast är att själv prova hemma under en period. Om det inte finns möjlighet att låna en hund så kan du be en uppfödare om att få lite päls som du sedan exponerar dig för under en period.

Här är Atreyu helt nerklippt.

Några allmänna rekommendationer:

1. Även om både portisar och kineser är utan underull så är det viktigt att veta att de ändå fäller hår - särskilt om de inte borstas tillräckligt ofta. Vill du ha dem fullpälsade är det extra viktigt att borsta varje dag och bada den ofta.

2. Tänk på att pälsen drar in andra allergena ämnen som ex.v. pollen. Du kan välja att klippa ner din portis eller välja en naken kines för att undvika detta. Vi brukar ofta hålla våra pälsade hundar nerklippta under pollensäsongen på våren/försommaren.

3. Tänk på att pälsdjursallergi är en överkänslighetsreaktion mot proteiner i pälsdjurs hudflagor, hår, saliv eller urin. Det innebär att det inte alls är säkert att dessa raser fungerar för alla allergiker. Det innebär också att allergiker ska vara försiktiga med att låta hunden slicka dem på händer/i ansikte och allergenbelasningen kan bli extra stor med en valp som ännu inte blivit rumsren. Det är också möjligt att allergiker känner av tikarnas löpperioder. Något att tänka på!

Geisha har gjort en djupdykning i gräset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggarkiv

Leta i den här bloggen