Omvårdnadstips

Omvårdnad
Nosen behöver rakas regelbundet på alla puffar men även på de flesta nakna. De nakna kan även behöva rakas på kroppen beroende på vilken behåringsgrad de har. Ofta räcker det med en liten, billig klippmaskin som man kan hitta på ex.v. Clas Ohlson eller Jula. Sockar (hår på underben), crest (huvudbehåring) och svansplym ska inte rakas eller klippas med sax. Både den nakna och den pälsade varianten ska badas ofta, helst en gång i veckan eller åtminstone ett par gånger i månaden. Den nakna för att hålla den ren i huden och den pälsade för att den inte ska tova ihop.

Före bad måste puffens päls vara tovfri. Till utredning använder man med fördel en stålkam. Vi använder Esprée schampo och balsam. Efter bad ska puffen fönas torr och då kan det vara bra att använda en borste för att lyfta och forma pälsen. Borstning mellan baden är sällan nödvändig. Den nakna varianten kan behövas smörjas för att inte få för torr hud, samt skyddas med solkräm under högsommardagar. Den behöver också skyddas för väder och vind. Det finns mycket fina kläder som passar rasen - både i butik och online.

De nakna kineserna ska ha uppstående öron om man vill ställa ut dem. Ibland kan öronen behöva lite hjälp på vägen genom att man rakar och tejpar dem. Det finns många olika metoder men vi använder trosskydd som vi klippt i en triangel och fäster med kirurgtejp. Vi rakar öronen på våra valpar från att de är 4-5 veckor. Däremot tejpar vi inte valparnas öronen innan de är åtta veckor. Puffarna får ha både stående och hängande öron. Örongångarna behöver rengöras och rensas på päls ibland både hos puffar och nakna. Till hjälp finns olika produkter på marknaden. Vi använder puder som gör det enklare att rycka pälsen med fingrarna samtidigt som det rengör örongången.

Tyvärr kan tandstatusen ibland vara lite dålig hos Kineser. Särskilt hos de nakna eftersom nakengenen hänger ihop med tandgenen. Därför att det bra att redan från början vänja valpen vid tandborstning så att man slipper tandsten etc. Vanligt för rasen är att underkäken växer långsammare än överkäken hos unga djur. Därför är det svårt att bedöma bettet före 6 månaders ålder.

Vissa kineser har en tendens att få rinnande ögon som missfärgar pälsen under ögonen. Vi använder ögonrengörning som finns i flytande form. Är det ett bestående problem kan det hjälpa att ge tillskott av AE-vitamin. Är det illa bör en veterinär förstås kika på ögonen.

Hälsa
Vid åtta veckor får valparna sin första vaccination. Den andra ska de ha vid 12 veckors ålder och den tredje vid 1 års ålder. Sedan räcker det med att vaccinera dem vart annat år, om man inte har mycket kontakt med många främmande hundar, då rekommenderar veterinärerna vaccination ungefär en gång/året. Vid leverans är våra valpar avmaskade 3 gånger. Rekommendationen är sedan att endast avmaska om man misstänker mask. Detta för att inte det ska utvecklas resistens mot avmaskningsmedlet.

Utfodring
Det finns många bra foder på marknaden. Till våra vuxna kineser har vi valt att ge ett spannmålsfritt torrfoder. Kineserna kan (enligt vår erfarenhet) vara lite känsliga mot spannmål (framför allt vete) och ibland även mot mjölkprodukter. Det visar sig i så fall genom att pälsen (på puffarna) inte blir så fin som den borde vara eller att huden (på de nakna) får kvisslor och orenheter. Även huden kan må bra a ett extra tillskott av AE-vitamin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggarkiv

Leta i den här bloggen