Chinese Crested Dog

Nakenhundar lär ha funnits i Kina redan under Han-dynastin (206 f.Kr–220 e.Kr.) och rasen beskrivs i kinesisk litteratur på 1400-talet. På 1960-talet återintroducerades rasen från USA där ett fåtal uppfödare hållit rasen vid liv. De första hundarna importerades till Sverige 1972.

Livslängd: 13 till 15 år
ViktHona: 2,3–5,4 kg, Hane: 2,3–5,4 kg
Temperament: Livlig, Lekfull, Alert, Godmodig, Glad, Tillgiven
Färger: Svart, Choklad, Trefärgad, Blå, Gräddfärg, Aprikos (Amerikansk standard)
Höjd: Hona: 23–30 cm, Hane: 28–33 cm

Kineserna är en alldeles underbar sällskapsras som är glad och nyfiken på livet. De kan vara lite reserverade mot främmande till att börja med men brukar snabbt finna sig i nya situationer. De är intelligenta och mycket lättlärda, kräver inte en hel massa motion men behöver mental stimulans. Det kan räcka med lite utmaningar i form av att lära dem olika tricks men de är även lämpliga att använda till ex.v. agility eller freestyle. De är mycket sällskapssjuka, vill gärna vara nära sin familj hela tiden och är inte en hund som trivs med att vara ensam för mycket och länge. De gillar att vara del av en hundflock och kommer oftast bra överens med de flesta andra hundar. En kines i huset bjuder på många skratt då de är något av clowner och ofta har en förmåga att hitta lite unika sätt att söka uppmärksamhet på.

Brorsorna Vill Vallareman och Herr Fabian från Bauerkullen -16
Chinese Crested Dog finns i två varianter: Naken (som är mer eller mindre hårlös på kroppen) och Powder Puff (som är fullpälsad). Alla har en crest (hår på huvudet) vilket är ursprunget till namnet på rasen. De har också hår på underben/tassar (sockor) och på svansen. De nakna är sällan helt nakna på kroppen utan har olika behåringsgrad. Vilken behåringsgrad en valp har syns tydligt redan när de är små. Även en nakenvalp med hög behåringsgrad går att skilja från en puff redan som nyfödd eftersom de nakna har helt annan päls som är mycket strävare än puffarnas päls som är ullig och mjuk. Vill du veta säkert hur behårad din nakenhund är så be uppfödaren om att få se bilder från när valpen är riktigt liten och fråga om den är rakad vid besök.
Förr trodde man att puffarna endast föddes för att värma de nakna men numer vet man förstås att det har med genetiken att göra och numer värderas båda varianterna lika högt. Nakna och puffar föds i samma kull när man parar en naken med en puff. Parar man en puff med en puff blir det endast puffvalpar och om man parar två nakna så blir det oftast ganska få valpar i kullen. Nakengenen i dubbel uppsättning innebär nämligen att valparna tillbakabildas redan i mammas mage. Nakengenen hänger ihop med tandgenen och det innebär tyvärr att tandstatusen hos många kineser (särskilt de nakna) kan vara lite dålig. Därför att det bra att redan från början vänja valpen vid tandborstning.

Förutom att det finns både pälsade och nakna (med olika behåringsgrad) inom rasen så finns det även två olika kroppstyper: 

  • Hjorttypen är slank, elegant och ger ett graciöst intryck. De flesta av våra kineser av hjortmodell är högbenta som t.ex. Alvina (bild 1).
  • Cobbytypen är något grövre och mer kortbent. Ger ett mer bastant intryck även om de kan vara små som t.ex. vår Trissan (bild 2).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggarkiv

Leta i den här bloggen