fredag 28 december 2018

Ett år är slut - Vi välkomnar nästa.


2018 är det minst produktiva året sedan vår kennel registrerades. Det finns starka skäl till att vi legat lite lågt med valpningar men även otur med språng som kommit av sig. För att strukturera året lite så ser det ut som följer: När vi startade året hade vi 7 st underbara, 6 veckors, puff-valpar efter Tassa och Tom-tom. De flyttade under januari ut till sina nya hem, allt mellan Åland och Storvik (Gävle). Vi kallar denna kull "Muminkullen".

Muminkullen: Geishamors Lilla My, Tooticki och Tulippa


Vi hade planer på att ha 2 kullar under 2018: en med Alvina och en med Trissan. Alvina fick en kull tillsammans med Tom-Tom men fick bara en valp. Troligtvis så parade vi lite för snabbt i höglöpscykeln så hon var antagligen inte fullt mottaglig. Denna kull går under namnet "Maffiakullen" då Geishamors Don Vito föddes fredagen den 13 juli.


Maffiakullen: Geishamors Don Vito

Vår "Geishamors Salvia" Novali fick flytta till ett nytt hem med mycket andra djur i somras. Hon bor nu hos Madde med katter, hundar, marsvin och hästar strax utanför vår by - så det är "nästgårds"..

Novali som valp. Nu kallas hon Novis

Vi försökte para Trissan med Scott under hösten, men det gick i stöpet då han hade för mycket respekt för henne för att våga bestiga den lilla, vassa tiken. Vi fick nöja oss med en kull under 2018 och dessutom bara en puffvalp. Scott blev däremot oerhört förtjust i vår Fiorella som snart har åldern inne...

Bland oss tvåbeningar så har året varit en riktig berg-och-dalbana. Kennel-matte Helena har haft en form av autoimmuna skov med ca 1 års mellanrum sedan hon var ung. Då hon rasar ihop med oerhört hög värk och leder/muskler som vägrar lyda och styra så har hon fått kämpa hårt under många år. För varje skov så har vissa symtom stannat kvar konstant. Så över tid har det blivit många rundor där hon succesivt blivit mer och mer påverkad. Hon har varit starkt påverkad sedan julen - 17 då ett stort skov satte sig och vägrade släppa. Nu så gjordes en skikt och MR-röntgen i slutet av juni - 18 för att förhoppningsvis kunna utesluta MS. Vi blev inkallade med bara 1 timmes varsel till distriktsläkaren den 3 juli. Man hade dels hittat ett 40-tal plack i skallen som tyder på MS, men vad värre var så hade man hittat "multipla ödemsignalerande förändringar i kotpelare och bäcken". Detta visade sig snabbt vara metastaser i hela ryggen och stora delar av bäckenet. Vi fick vandra sommaren igenom med ovisshet vad det var för cancer som drabbat Helena, då det togs biopsier och prover kors och tvärs. Nu vet vi att hon har spridd bröstcancer. Tyvärr har den spridit sig så mycket att det inte går att operera. Så behandlingen har inriktats på att bromsa förloppet. Första avstämningen efter 3 månader visar på att bromsmedicinerna har fungerat. Så nu håller vi tummar, tassar och tår för att cancern kan bromsas ytterligare ett rejält tag och att Helena får en bra tid, den som återstår. Vill du veta mer om "cancer-resan" så kolla i Helenas blogg: https://tantdelux.blogspot.com/


Valpplaner 2019. Vi kommer att ha max 2 kullar under 2019. Alvina, Tassa, Trolla och Trissan är alla redo i tid för att kunna ha nya kullar. Fiorella får enl SKK ha kull i mars som tidigast (18 mån ålder), enl rasklubbens rekommendation så ska hon vara 2 år vilken hon blir i september-19. Vi har ännu inte bestämt vilka tikar som ska paras i första hand. Vi har 2 hanar tillgängliga på halvfoder, bägge bor på Visingsö i samma familj, (Scott och Mumin). Ev så kommer vi att köpa in ett språng från annan hane för att sprida generna lite mer inför framtiden.

Ha ett riktigt bra slut på 2018 och ett helt underbart 2019! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

svenpeterdahlstrand@gmail.com

Bloggarkiv

Leta i den här bloggen