fredag 24 juli 2009

Portisar och pälsdjursallergi

Nu ska jag och min matte berätta hur det kom sig att alla vi tre portisar hamnade just i deras familj. Både matte och husse hade längtat efter att skaffa hund jättelänge. Men det var lite problem med det tills de träffade varandra och innan de hittade oss. Så här var det:

Våran husse och hans familj hade tidigare en Golden som hette Quando som blev gammal och sjuk för några år sedan. Då bodde ju husse och lillhuse Johan ensamma och det var lite svårt att skaffa en valp som behöver så mycket passning. Vår matte växte upp med hunduppfödning hemma. Hon hade en egen storpudel, Candy som hon jobbade med i lydnad. När matte sedan skaffade eget hus så bodde Candy hos henne i flera år innan hon blev för gammal och dog. Då skaffade matte en annan storpudel som hette Aramis. Han var egentligen mormors och fick flytta tillbaka till henne när mattes barn var små och sjuka. När mattes minsting Stefan sedan föddes visade det sig att han var extremt allergisk mot bl.a. pälsdjur. Så matte vågade inte skaffa någon hund på många år.

När matte och husse träffades så ändrades mycket. Plötsligt så fanns det nästan alltid någon hemma i huset. Oftast matte, eftersom hon jobbar hemmifrån. Dessutom hade Stefan nu blivit större och mycket bättre i sin astma och allergi. Dom började längta ännu mer efter en hund. Matte visste ju att pudlar anses vara allergivänliga men husse ville absolut INTE ha en pudel. Så de sökte och sökte och till sist hittade de våran ras. Ingen av dom hade träffat någon portis då men ju mer dom läste - desto mer nyfikna blev dom. Hela familjen blev glada fick de chansen att testa och det funkade! Det var så Atreyu kom hit. Ett halvår senare så fick jag också flytta hit. Förra sommaren så kom Apachie som liten valp. Och så var vi tre... :)

Matte säger att vi portisar kan fungera bra för allergiker bara för att vi inte har någon underull. Vi fäller inte heller särskilt mycket om vi blir ordentligt borstade och badade ofta. Men hon säger också att det kan vara olika för allergiker och att det bästa är att prova INNAN man skaffar en portugisisk vattenhund!

Till och med USA:s president Obama har insett vår ras förträfflighet. Läs själv om det i GP; http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=130&a=488824

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggarkiv

Leta i den här bloggen